Iron Rose s?ucha?a z zainteresowaniem opowie?ci pegazki. Jej historia by?a naprawd? fascynuj?ca, chocia? ró?ni?a si? od tego, co prze?y?a jednoro?ka to wiele rzeczy by?o podobnych do jej wspomnie?. Po chwili jednoro?ka spostrzeg?a, ?e w oczach Pirate mieni? si? ?zy.
- Nie p?acz. To wszystko ju? dawno min??o - powiedzia?a do ukochanej - Doskonale ci? rozumiem. Sama prze?y?am bardzo podobne dzieci?stwo. Spójrz na to z tej strony: gdyby nasza przesz?o?? wygl?da?a inaczej, nie spotkaliby?my si? teraz. - po tych s?owach Rose przytuli?a pegazk? z ca?ej si?y. Gdy ju? jej ukochana sie troche rozchmurzy?a i powesela?a, jednoro?ka zacz??a kontynuowa?.
- No, jestem ci winna jedn? opowie??. Jestem dzieckiem bardzo bogatych szlachciców z Manehattanu. Bardzo sie o mnie "martwili", przez co praktycznie nie mia?am ?ycia towarzyskiego i przyjació?. Z tego samego powodu nie mog?am zdoby? mojego uroczego znaczka - Rose spojrza?a na swój bok i u?miechn??a si?. - S?u?ba robi?a wszystko za mnie. Znaczek zdoby?am z pó?tora roku temu, na wycieczce szkolnej. Nie powiem, ?eby spodoba?o si? to moim rodzicom. Od tego czasu nasze relacje bardzo sie pogorszy?y. Nie pozwalali mi rozwija? mojej pasji, jak? by?y motocykle. T?umaczyli mi, ?e taki talent nie uchodzi damie, po czym zasypywali karami i obowi?zkami. Rok temu nie wytrzyma?am i od nich uciek?am. Gdy podró?owa?am po Equestrii, pope?ni?em pare b??dów, ale nie ?a?uje mojej decyzji. Dopiero wtedy poczu?am, ?e naprawd? ?yj?. - Rose si? u?miechn??a, po czym doda?a - Dzieki temu pozna?am pewn? wspania?? klacz. Ciebie - historia, któr? opowiedzia?a przyjació?ce oraz jej otwarcie si? i podzielenie swoj? histori? o?mieli?y Rose. Prawie sie nie waha?a, gdy poca?owa?a pegazk? w policzek. Co b?dzie, to b?dzie, Rose cieszy?a sie chwil?, zapominaj?c o wszystkim innym.